Wirtualna kuchnia dla lotnictwa

SATS, największy dostawca rozwiązań gastronomicznych i usług dla linii lotniczych w Azji, oraz Dassault Systèmes poinformowały, że z powodzeniem zastosowały pierwszą cyfrową kopię bliźniaczą centralnej kuchni, w celu wsparcia operacji związanych z cateringiem pokładowym. W obliczu dynamicznego wzrostu liczby pasażerów firma SATS wybrała Dassault Systèmes na partnera technologicznego. Celem współpracy jest znalezienie nowych sposobów na zwiększenie efektywności i ograniczenie ilości odpadów spożywczych, aby zapewnić SATS bardziej zrównoważone podejście w ramach działalności operacyjnej.

Przy użyciu platformy 3DEXPERIENCE w chmurze od Dassault Systèmes firma SATS stworzyła trójwymiarową, wirtualną cyfrową kopię bliźniaczą kuchni w celu wsparcia operacji fizycznych dzięki analizie danych pozwalającej na optymalizację zarządzania zasobami. Wirtualna wersja kuchni pozwala firmie SATS wykorzystać zdobywane przez dziesięciolecia doświadczenie operacyjne do symulowania różnych procesów produkcji żywności w celu optymalizacji wydajności i planowania produkcji, a także eliminowania tzw. wąskich gardeł. Firma SATS może także skutecznie prognozować wykorzystanie składników przy produkcji dużych partii żywności, aby ograniczyć ilość odpadów spożywczych.

Wirtualna kuchnia SATS przechwytuje i integruje wszystkie dane procesowe i informacje w jednym wirtualnym środowisku 3D, aby zapewnić spójność, pozwalającą kierownikom ds. operacji szybciej i skuteczniej reagować na zmieniającą się sytuację. Wirtualna kuchnia to także przestrzeń robocza do współpracy, która wspiera innowacje społeczne i zwiększa produktywność dzięki wymianie informacji między pracownikami zaangażowanymi w różne procesy.

– Podejście firmy SATS do rozwoju bazujące na ludzkiej innowacyjności oraz potencjale nowych technologii sprzyja tworzeniu nowych usług i poprawie efektywności operacyjnej – mówi Albert Pozo Hernandez, dyrektor ds. digitalizacji w SATS Ltd. – Technologia cyfrowych kopii bliźniaczych pozwala nam na symulowanie różnych scenariuszy produkcyjnych i procesów przygotowywania posiłków w celu optymalizacji wykorzystania zasobów w naszych kuchniach. Zdecydowaliśmy się na współpracę z firmą Dassault Systèmes, ponieważ jej zaawansowane narzędzia do wizualizacji 3D i zarządzania danymi pozwalają nam podejmować lepsze decyzje biznesowe, dzięki którym możemy świadczyć usługi, za które cenią nas klienci.

– W dobie „wrażeń użytkowych” konsumenci są bardziej wymagający niż kiedykolwiek wcześniej, co podkreśla potrzebę dążenia do doskonałości operacyjnej, odgrywającą ważną rolę w spełnianiu oczekiwań pasażerów linii lotniczych. Stopniowa optymalizacja operacji może mieć ogromny wpływ na działalność firmy – mówi Guillaume Vendroux, dyrektor generalny, DELMIA, Dassault Systèmes. – Nasze rozwiązania przyczyniły się m.in. do poprawy terminowości dostaw nawet o 99,5%. To pierwszy na świecie przypadek zastosowania platformy 3DEXPERIENCE w produkcji cateringu pokładowego. Firma SATS może optymalizować wykorzystanie zasobów przez odwzorowanie modelu wirtualnego na rzeczywistych operacjach związanych z cateringiem pokładowym, a także tworzyć dynamiczne modele, symulacje i analizy każdego cyklu produkcji.

East Side Consulting GmbH

Dodaj komentarz